RapidMiner

Radoop/HiveQL problem

Radoop/HiveQL problem

Hi,
Using this XML I get an error. Somebody any suggestion?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?>
<process version="6.4.000">
  <context>
    <input/>
    <output/>
    <macros/>
  </context>
  <operator activated="true" class="process" compatibility="6.4.000" expanded="true" name="Process">
    <process expanded="true">
      <operator activated="true" class="radoop:radoop_nest" compatibility="2.1.001" expanded="true" height="112" name="Radoop Nest" width="90" x="46" y="33">
        <parameter key="connection" value="cds.analytics.vancis.nl"/>
        <process expanded="true">
          <operator activated="true" class="radoop:retrieve" compatibility="2.1.001" expanded="true" height="60" name="Retrieve" width="90" x="45" y="38">
            <parameter key="table" value="zhongheng20150725"/>
          </operator>
          <operator activated="true" class="radoop:hive_split_validation" compatibility="2.1.001" expanded="true" height="112" name="Validation" width="90" x="219" y="103">
            <process expanded="true">
              <operator activated="true" class="radoop:hive_naive_bayes" compatibility="2.1.001" expanded="true" height="76" name="Naive Bayes" width="90" x="51" y="36"/>
              <connect from_port="training" to_op="Naive Bayes" to_port="training set"/>
              <connect from_op="Naive Bayes" from_port="model" to_port="model"/>
              <portSpacing port="source_training" spacing="0"/>
              <portSpacing port="sink_model" spacing="0"/>
              <portSpacing port="sink_through 1" spacing="0"/>
            </process>
            <process expanded="true">
              <operator activated="true" class="radoop:apply_prediction" compatibility="2.1.001" expanded="true" height="76" name="Apply Model" width="90" x="45" y="31">
                <list key="application_parameters"/>
              </operator>
              <operator activated="true" class="radoop:hive_performance_binominal" compatibility="2.1.001" expanded="true" height="76" name="Performance" width="90" x="161" y="30">
                <parameter key="positive_class" value="N"/>
                <parameter key="classification_error" value="true"/>
                <parameter key="kappa" value="true"/>
                <parameter key="precision" value="true"/>
                <parameter key="recall" value="true"/>
                <parameter key="lift" value="true"/>
                <parameter key="fallout" value="true"/>
                <parameter key="f_measure" value="true"/>
                <parameter key="false_positive" value="true"/>
                <parameter key="false_negative" value="true"/>
                <parameter key="true_positive" value="true"/>
                <parameter key="true_negative" value="true"/>
                <parameter key="sensitivity" value="true"/>
                <parameter key="specificity" value="true"/>
                <parameter key="youden" value="true"/>
                <parameter key="positive_predictive_value" value="true"/>
                <parameter key="negative_predictive_value" value="true"/>
              </operator>
              <connect from_port="model" to_op="Apply Model" to_port="model"/>
              <connect from_port="test set" to_op="Apply Model" to_port="unlabelled data"/>
              <connect from_op="Apply Model" from_port="labelled data" to_op="Performance" to_port="labelled data"/>
              <connect from_op="Performance" from_port="performance" to_port="averagable 1"/>
              <portSpacing port="source_model" spacing="0"/>
              <portSpacing port="source_test set" spacing="0"/>
              <portSpacing port="source_through 1" spacing="0"/>
              <portSpacing port="sink_averagable 1" spacing="0"/>
              <portSpacing port="sink_averagable 2" spacing="0"/>
            </process>
          </operator>
          <connect from_op="Retrieve" from_port="output" to_op="Validation" to_port="training"/>
          <connect from_op="Validation" from_port="model" to_port="output 1"/>
          <portSpacing port="source_input 1" spacing="0"/>
          <portSpacing port="sink_output 1" spacing="0"/>
          <portSpacing port="sink_output 2" spacing="0"/>
          <portSpacing port="sink_output 3" spacing="0"/>
          <portSpacing port="sink_output 4" spacing="0"/>
        </process>
      </operator>
      <connect from_op="Radoop Nest" from_port="output 1" to_port="result 1"/>
      <connect from_op="Radoop Nest" from_port="output 2" to_port="result 2"/>
      <connect from_op="Radoop Nest" from_port="output 3" to_port="result 3"/>
      <portSpacing port="source_input 1" spacing="0"/>
      <portSpacing port="sink_result 1" spacing="0"/>
      <portSpacing port="sink_result 2" spacing="0"/>
      <portSpacing port="sink_result 3" spacing="0"/>
      <portSpacing port="sink_result 4" spacing="0"/>
    </process>
  </operator>
</process>


HiveQL problem (java.sql.SQLException: Error while compiling statement: FAILED: SemanticException [Error 10011]: Line 1:437 Invalid function 'r_esc')

Cheers
Sven
1 REPLY
Highlighted
RMStaff

Re: Radoop/HiveQL problem

as usual for radoop questions, i would recommend to ask at support.rapidminer.com

best,
Martin
--------------------------------------------------------------------------
Head of Data Science Services at RapidMiner